Poort instelling voor IMAP of POP3

Printen

Voor het instellen van e-mailaccounts via IMAP of POP3 heb je specifieke poortnummers nodig die gebruikt worden om verbinding te maken met de e-mailserver. Hier zijn de meestgebruikte poorten voor IMAP en POP3, alsook voor SMTP, dat gebruikt wordt voor het versturen van e-mails:

IMAP (voor inkomende e-mails)

• Standaard IMAP-poort: 143. Dit is de niet-versleutelde poort voor IMAP-verbindingen.
  • Versleutelde IMAP-poort (aanbevolen): 993. Dit is de poort voor IMAP over SSL/TLS, wat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen je e-mailclient en de e-mailserver.

POP3 (voor inkomende e-mails)

• Standaard POP3-poort: 110. Dit is de basis, niet-versleutelde poort voor POP3-verbindingen.
  • Versleutelde POP3-poort (aanbevolen): 995. Dit is de poort voor POP3 over SSL/TLS, wat eveneens zorgt voor een beveiligde verbinding.

SMTP (voor uitgaande e-mails)

• Standaard SMTP-poort: 25. Historisch gezien de standaardpoort voor niet-versleutelde SMTP-verbindingen, maar wordt vaak geblokkeerd door internetproviders om spam te verminderen.
  • Alternatieve SMTP-poort (niet-versleuteld): 587. Steeds vaker gebruikt voor het verzenden van e-mail, vooral met STARTTLS, een commando om de verbinding te upgraden naar een beveiligde TLS-verbinding.
  • Versleutelde SMTP-poort (aanbevolen): 465. Oorspronkelijk gebruikt voor SMTPS (SMTP over SSL), maar later vervangen door poort 587 met STARTTLS. Sommige servers ondersteunen nog steeds poort 465 voor een beveiligde verbinding.

Het wordt sterk aanbevolen om altijd de versleutelde opties te gebruiken (IMAP over SSL/TLS op poort 993, POP3 over SSL/TLS op poort 995, en SMTP over SSL/TLS op poort 465 of 587 met STARTTLS) om de veiligheid van je e-mailverkeer te waarborgen. Deze instellingen helpen om je e-mailaccount te beschermen tegen onderschepping en ongeautoriseerde toegang.